Monday, November 15, 2010

Secured HTTP pada MyGuru2


Assalamualaikum dalam Salam 1 Malaysia

Apa khabar pelajar-pelajar UPSI sekalian? Esok raya korban, hari ini datang kerja pun kampus lengang je. Samada dah habis exam atau memang manja kot pelajar UPSI ni. He2, gurau di pagi hari.

Dari petang semalam, URL myguru2 akan bermula dengan https, dan bukan http seperti sebelumnya. Pasti adik-adik tertanya-tanya, apo ko bondo nye https ni? MyGuru2 makin laju ke, makin lembab ke?

Tambahan s merujuk kepada secured. Ianya adalah kombinasi antara http dengan protokol keselamatan Internet iaitu SSL/TLS yang bertujuan mengenkripkan komunikasi antara kita dengan pelayan MyGuru2. Dalam erti kata lain, setiap nota yang anda download atau forum yang anda hantar secara konsepnya masih boleh dipintas oleh hackers kerana URL yang terdedah. Melalui https, URL tersebut akan diletakkan dalam saluran keselamatan tinggi yang menghalang sebarang aktiviti hackers seperti pintasan, curi dengar (eavesdropping) dan denial of service.

Hmm, apakah yang perlu saya lakukan? Secara umumnya, tidak akan ada perubahan ketara MyGuru2 dalam aspek kepenggunaan dan kelajuan, tetapi aspek keselamatan telahpun diletakkan pada tahap tertinggi. Namun jika ada pernah masuk secara terus ke sistem MyGuru2 (untuk pelajar), anda akan diminta untuk link "I Understand the risk" dan tekan butang "Get Certificate" untuk masuk ke MyGuru2. Ini adalah prosedur biasa jika anda mula melayari Internet. Untuk adik2 yang masuk terus melalui portal, adik2 tidak perlu melalui langkah2 ini. Tau2, dah berada dalam secure http MyGuru2. Canggih kan..he3

Tapi kalau fikir2, fb pun takde https..ok je....hmmm(think)....renung2 kan dan selamat beramal..:-)

3 comments:

  1. Mengapa laman myguru2 upsi ni terlalu perlahan dan sering tidak dapat mencapai laman tersebut. Banyak sangat gangguan

    ReplyDelete
  2. Salam IlyTrolak. Perlahan ke? Gangguan bagaimana ye? Kalau boleh emailkan kepada saya untuk kami buat penambahbaikan (email : wiraputra@ict.upsi.edu.my)

    ReplyDelete
  3. semakin menarik dan mesra pengguna...tahniah

    ReplyDelete