Monday, July 30, 2012

BENGKEL PROJEK RINTIS PENANDA ARAS E-PEMBELAJARAN IPTA MALAYSIA

Majlis Ketua-ketua Penyelaras e-Pembelajaran IPTA Malaysia (MEIPTA) dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM) serta Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah menganjurkan Bengkel Projek Rintis Penanda Aras e-Pembelajaran IPTA pada 5 dan 6 Julai 2012 di Hotel Grand Season Kuala Lumpur. Projek ini adalah yang julung kali diadakan bertujuan menetapkan penanda aras dalam penggunaan dan tadbir urus e-Pembelajaran bagi semua IPTA, IPTS, politeknik dan kolej komuniti di seluruh Malaysia.

Bengkel ini memberi peluang kepada ketua-ketua penyelaras ICT dan e-Pembelajaran setiap IPTA berkongsi pandangan dan pengetahuan berkaitan pelaksanaan e-Pembelajaran di samping membuat penilaian kendiri terhadap institusi masing-masing dalam usaha memantapkan kualiti pembelajaran dan pengajaran (P & P).

Terdapat lapan penanda aras yang ditetapkan bagi teknologi P & P untuk dinilai oleh setiap institusi iaitu polisi institusi, perancangan dan penambahbaikan kualiti bagi integrasi teknologi, infrastruktur ICT, aplikasi berkaitan pedagogi, pembangunan staf / profesional, sokongan staf, latihan kepada pelajar dan sokongan kepada pelajar bagi mengaplikasi teknologi.

Penanda aras yang dibina adalah berasaskan kepada model yang ditetapkan oleh Australasian Council on Open, Distance and E-Learning (ACODE) iaitu sebuah organisasi bagi universiti-universiti yang terlibat atau berminat dalam pendidikan terbuka, jarak jauh, fleksibel dan berorientasikan e-pembelajaran.
Bengkel yang disertai oleh 20 IPTA, politeknik serta Asia E-University (AEU) ini telah dirasmikan oleh Y.Bhg. Prof. Dr. Shahrin bin Sahib @ Sahibuddin, Pengarah Bahagian Pengurusan Pembangunan Akademik yang mewakili Ketua Pengarah, Jabatan Pengajian Tinggi, KPTM.

Perwakilan membincangkan penanda aras IPTA mereka

Prof Amin berbincang dengan pasukan. Turur

Prof Dato Dr Zakaria menyampaikan cenderamata

Seriusnya..

PNIBP dan Mesyuarat MEIPTA

2 comments:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete